"נראה לך שאתה חותך אותי ?
עוף מפה חתיכת אפס…"
כעס הינו תגובה רגשית נורמלית ויש אומרים אף הכרחית, שמתעורר כשמשהו "משתבש", או כשקיים גורם המאיים על רווחה נפשית, ביטחון פיזי או כשצרכיו של אדם אינם נענים.
למרות שהכעס נתפס לרוב כשלילי ואלים, יש לו תפקיד הישרדותי חיוני (מעורר לפריקת אנרגיה ולאסרטיביות שחיונית להשגת צרכים בסיסיים – כמו מזון פרנסה).
את הכעס מזינים רגשות כגון קינאה, חוסר ביטחון, דימוי עצמי נמוך, חרדת נטישה, תסכול, בושה, עלבון, חוסר אונים, רגשי נחיתות ועוד.
ביטוי הכעס פעמים רבות הוא בהתנהגות תוקפנית
יש אנשים שמדחיקים את הכעס. הדבר הוא כמו תוקפנות מופנמת – האדם כועס אבל עדיין מתנהג באופן פאסיבי, כולא את רגשותיו, מתעלם, וחווה תחושת אשמה עצמית.
התנהלות כזו עלולה להגביר את הפוטנציאל לאלימות מתפרצת ולא מוצדקת כלפי הסביבה, ויש לה השפעות שליליות על הנפש.
במובן הזה עדיפים אנשים כועסים שמחצינים את הכעס באופן מבוקר ומתון. מחציני הכעס נוטים להתפרצות זעם, צעקות, אלימות מילולית / פיזית, ויכוחים, האשמות, הפחדות ואיומים, השפלות.. עד איבוד שליטה.
יש שמפנימים את הכעס מתוך תחושת חוסר הערכה עצמית, שעלולה להתבטא בהמשך בדיכאון. יש המשתמשים בכעס כאמצעי הגנה בזמן ריב, ויש המשתמשים בכעס כביטוי לחשיבות עצמית יתרה.
התקפי זעם
מדובר בכעס בלתי נשלט החוזר על עצמו, כלפי הסביבה באופן מילולי או פיזי.
הסובל מהם נוטה להאשים את הסביבה בכל הבעיות. תפקודו נפגע באופן ניכר בכל תחומי החיים.
כעס - תוצאות והשלכות
לכעס מצטרפות תחושות כמו: תסכול, אומללות, אשם, אכזבה עצמית, צער על הפגיעה באחרים ותחושת אובדן שליטה מתגברת. אלו תחושות קשות מאוד שלרוב מתעצמות ומגבירות את התסכול.
לכעס יש גם מחיר נפשי וחברתי משמעותי והוא גורם לסבל רב לסביבה. יש פגיעה במערכות היחסים ופגיעה באמון ואף נמצא אף קשר ישיר בין האדם הכועס, למצבו הבריאותי.
התמודדות עם כעס בשיטת הקול בראש
לא תמיד ניתן לשלוט על התעוררות תחושת הכעס, אך כן ניתן לשלוט על התגובה ההתנהגותית בעקבותיה.
לתחום הזה קוראים: "ניהול כעסים" – לכל אחד תגובות רגשיות ופיזיולוגיות מקדימות לכעס. אם נזהה נכון תגובות אלו, נגביר את המודעות לכעס המתעורר ונצליח למנוע את ההתנהגות התוקפנית.
הטיפול –
מתמקד בפן הקוגניטיבי בזיהוי המחשבות הלקויות, שמובילות להתפרצות הכעס ובהחלפתן במחשבות ריאליות ומותאמות לסיטואציה, וכן בבדיקת פרשנות המציאות ועוד.
ומתמקד בפן ההתנהגותי בהחלפת דפוסי ההתנהגות.
נלמד ונתרגל טכניקות פעולה להתמודדות יעילה עם מצבים, שעוררו בעבר כעס, וגם טכניקות הרפיה להפחתת רגשות שליליים.
אז מה בתכל'ס :
- צריך מודעות לנזק שמתרחש כתוצאה מהכעס
- צריך רצון למצוא חלופה שונה לתגובה ולנהל את הכעס בהתאם
- כדאי ללמוד ולתרגל טכניקות להחלפת ההתנהגות האגרסיבית המזיקה, בהתנהגות אסרטיבית, פרודוקטיבית וממוקדת מטרה
- ללמוד ולתרגל טכניקות הרפייה ונשימה, עבודה על דמיון מודרך והסחות דעת
אם קראתם עד כאן אז...
אני בטוחה שחשוב לך לא להיות חולה, לא לפגוע באנשים יקרים לך או "לאבד את זה" במצבים מסוימים. חשוב לך להחזיר את השקט לחיים שלך ולא לשלם את המחיר הכבד של ההתנהגות הכעסנית.
הרבה אנשים רוצים להגיע לשקט ורגיעה בחייהם שגם כך מאוד עמוסים.
בשיטת הקול הראש זה לגמרי אפשרי, שכן לומדים, מתרגלים ומפנימים התנהגויות חדשות. זה לא קל אבל לגמרי שווה את זה, וככל שמתרגלים יותר, כך מצליחים לסגל אורחות חיים טובות יותר.
אז כדי באמת לטפל בבעיה
אני מזמינה אותך לשיחת היכרות קצרה, ללא תשלום וללא התחייבות, כדי שנברר יחד האם אני יכולה לעזור לך להבין איך לנהל את הכעס במקום שהוא ינהל אותך, בלי להרגיש איבוד שליטה, חרטה, תסכול, ובסופו של דבר פגיעה בבריאות וביקר לך.
אם הגעת עד כאן – שווה להציץ בסרטון הקצר שהכנתי אחרי שהתעצבנתי….